La 12 august 2010, la CMO, a concertat maestrul Mihai Ciobanu, artist al poporului din RM. 

                                                                 acompaniat de sotia Valentina si feciorul Mihaita, violonisti.

http://www.timpul.md/articol/mihai-ciobanu-a-cantat-pentru-diaspora-din-canada-14871.html

ECOURI DE LA CONCERT

Doamnă Maria Tonu, vă pot spune că am rămas adînc impresionat de tot ce s-a întîmplat la Şedinţa Cenaclului din 12 August 2010.

Bine a fost gîndită procedura de întîlnire a oaspeţilor noştri dragi Mihai Ciobanu, Valentina Ciobanu şi Mihăiţă Ciobanu.

Concertul a fost la nivel şi cu mare atenţie au fost ascultaţi dragii noştri interpreţi de cîntece moldoveneşti. Asistenţa a fost pe deplin satisfacută de cele văzute şi auzite! Dorim şi pe viitor Familiei Ciobanu numai succese şi mari aprecieri pentru creaţia dum­nealor din partea tuturor ascultătorilor, admiratori ai melodiilor noastre naţionale.

Multumim mult şi Dvs. şi familiei Dvs. pentru grija ce o aveţi pentru noi, moldo­venii răzleţiţi prin Canada, pentru a ne cunoaşte, a ne găsi, a ne uni, a ne pune la cale unul pe altul. Sînteţi pe o cale dreaptă şi vă dorim numai succece pe acest tarîm obştesc.

Cu adînc respect şi recunoştinţă ,

Petru Ulinici, Toronto
Interpetul Mihai Ciobanu in America

      Imigrantii din Republica Moldova stabiliti in or.Toronto, provincia Ontario din Canada,  au avut o sarbatoare de suflet care a generat zambet pe chip si lumina in cuget, oferita de maestrul Mihai Ciobanu, artist al poporului din RM, Dna Valentina Ciobanu, violonista, profesor la Colegiul de Muzica "Stefan Neaga" si virtuosul violonist Mihaita Ciobanu.

      Concertul de debut al familiei Ciobanu, in cadrul unei vizite private, dar care a declansat intr-un turneu de succes prin Canada si USA, s-a produs la 12 august 2010, in or. Toronto, la sedinta ordinara a Cenaclului “Gr. Vieru”, in sediul Comunitatii Moldovenilor din Ontario (CMO) (presedinte: Maria Tonu). 

     Prietenia si parteneriatul de creatie a celor doi mari feciori ai neamului - poetul Grigore Vieru cu interpretul si compozitorul Mihai Ciobanu ne-au imbogatit patrimoniul cultural cu melodii de neuitat inmanunchiate in CD-ul: Pe ostrovul Prutului (19 cantece inregistrate cu Orchestra “Folclor”, dirijor: Petrea Neamtu). Gr.Vieru a semnat textul pentru toate cantecele dar si muzica pentru melodiile: Voie buna s-adunam; Doi frumosi se cununara; Vremea asta nu-i a mea; Chisinaul meu iubit; Asta-i nunta moldoveana; Pe ostrovul Prutului. Interpretul M.Ciobanu este autorul muzicii la melodiile: Asa curge viata mea; Cantec de la noi; Cine are o surioara; Doctore; Mama te-ai mutat in stele; Floarea vietii n-a murit; Casa parinteasca nu se vinde…

      La moment, interpretul are peste 40 de texte din poezia postuma a poetului Gr.Vieru si intentioneaza sa lanseze noi cantece. 

   Maestrul Mihai Ciobanu a inaugurat concertul cu o ruga de unire si dragoste frateasca (autorul versurilor Vasile Romanciuc) pe care a dorit sa-l dedice Comunitatii Moldovenilor din Ontario. Deasemenea, Dl.Mihai Ciobanu a acceptat sa devina Membru de Onoare al CMO si a promis ca va realiza un proiect cultural comun cu moldovenii din Ontario. 

     

     La 22 august, tot la Toronto, a avut loc iarasi un concert al familiei Ciobanu organizat de Moldova Canada Link (responsabili: Lia Popovici si Dorin Ciupac), dedicat Zilei Independentei Republicii Moldova.

      Maestrul Mihai Ciobanu ne-a frapat prin talent, omenie si bunatate, dar si prin calitatile exceptionale de organizator al evenimentelor. Responsabilitatea si profesionalismul in tot ce face ne-a mobilizat fortele. Cu blajinatate si daruire totala, cu drag, din suflet, ne-a vorbit, prin cantece sale, despre munca de 30 de ani adunata intr-un tezaur. Putem admira si asculta mereu vocea marelui nostru interpret de pe CD-urile: Casa parinteasca nu se vinde; Lume, lume, cat de draga-mi esti; O vioara, un cantec, un dor (realizatori: Mihai si Mihaita Ciobanu); Mi-e dor de ochii mamei; La Nistru la margioara (M.Ciobanu si Grupul Vocal Basarabenii); Pe ostrovul Prutului; Busuioc inlacrimat (Mihai Ciobanu si Capela "Moldova" DVD-urile: Anii nu se uita-n calendar… (Spectacol aniversar la Palatul National din Chisinau); Eu imi cant cantecul meu; Voie buna s-adunam (video karaoke).

      Publicul present la concerte a savurat din plin farmecul vocii maestrului Mihai Ciobanu; a ascultat cu emotii pina la lacrimi Balada lui Ciprian Porumbescu in interpretarea Dnei Valentina Ciobanu si a explodat in exclamatii de “BRAVO” cand Mihaita Ciobanu a devenit legamant cu vioara lui, interpretand melodii clasice, balade, batute si neuitata Ciocarlie. Moldovenii din Toronto au dansat cu suflet hore si sarbe ca pe Vatra Jocului din localitatile de bastina.

     La ambele manifestatii Mihai Ciobanu a fost intimpinat, dupa datina strabuna, cu paine si sare, vin moldovenesc. Dumnealui a oferit CD cu autografe si a facut poze comune cu participantii la evenimente.

      La concertul din 22 august un scurt recital a avut si interpreta Angela Bucico, originara din Republica Moldova, stabilita la Toronto.

     La 27 august familia Ciobanu a concertat la Comunitatea Moldovenilor din Quebec, or. Montreal (presedinte: Ala Mandacanu), apoi, la 29 august, familia Ciobanu a avut un spectacol la New York, SUA.


Delia Pruteanu

voluntar la Comunitatea Moldovenilor din Ontario

e-mail:moldovaontario@gmail.com